Hanky Panky Goodbye
Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Discriminatie van mensen met een Aziatische achtergrond is nog steeds een onderbelicht probleem in de Nederlandse maatschappij, vindt actrice Roosmarijn Wind. Om de bewustwording te vergroten, maakte ze er een documentaire over.
"Kutchinees." "Ga loempia's bakken." En: "Kankerchinees, rot op naar je eigen land."
Het zijn scheldwoorden die iedereen bekend voor zullen komen. Vooral Nederlanders met een Aziatische achtergrond, want die kregen ze vaak naar hun hoofd geslingerd, zegt actrice Roosmarijn Wind (26). Té vaak. Zelf heeft ze er maar al te pijnlijke herinneringen aan. "Vaak vinden mensen het zelf nog grappig ook, als ze zoiets zeggen. Maar dat is het niet. Het doet hoe langer hoe meer pijn."
Hanky Panky
Vooral in haar jeugd werd ze met beledigingen geconfronteerd, zegt ze. "Als ik de stad in ging, was het altijd wel weer raak." Ze ging van lieverlee wensen dat ze er net zo uitzag als veel andere kinderen, met blond haar en blauwe ogen.
Maar nu ze bekend is als actrice, vooral door de rol van Luna in de jeugdserie SpangaS, heeft ze er minder last van. Nu willen mensen vaker met haar op de foto. Fijn natuurlijk, maar toch, ze voelde dat ze 'er iets mee moest'. "Met name voor meisjes en jongens zoals ik die nu jong zijn."
Daarom maakte ze er een documentaire over, genaamd Hanky Panky Goodbye. De titel is afgeleid van een liedje dat in veel Nederlandse klaslokalen werd gezongen als er iemand jarig was: Hanky Panky Shanghai. "Dat is een liedje dat zogenaamd Aziatisch is", zegt Wind. "Maar het betekent niets. Het is een parodie op een Aziatische taal, en maakt die belachelijk."
Wat dat liedje nog erger maakte: mensen die het zongen, trokken hun ogen tot spleetjes. "Dat was dan grappig bedoeld." Het voorbeeld laat volgens haar goed zien dat 'veel mensen zich er niet eens bewust van zijn dat het pijn doet'. Tegelijk toont dat júist aan dat er qua bewustwording nog veel moet verbeteren.
Opzichtig kuchen
Racisme tegen mensen van Aziatische afkomst heeft de laatste jaren meer aandacht gekregen. Dit komt onder meer doordat het zichtbaarder werd tijdens de coronapandemie. "Omdat de oorsprong van corona in China lag, werden Aziatische mensen als groep opeens anders bekeken. Ik heb zelf meegemaakt dat mensen opzichtig in mijn richting gingen kuchen. Alsof ik er iets aan kon doen."
In 'coronajaar' 2020 signaleerde ook discriminatie.nl een opvallende stijging in het aantal meldingen van racisme tegen Aziatische mensen. In het rapport 'Discriminatiecijfers in 2021' staat daarover: "Onder de noemer #StopAsianHate vragen de demonstranten aandacht voor de frequente beledigingen, discriminerende 'grappen' en geweld waar Aziatische Nederlanders mee te maken hebben. Deze vorm van discriminatie is volgens de demonstranten onderbelicht, en in de context van corona bovendien nog eens toegenomen."
Demonstraties
Het rapport schrijft verder dat het aantal meldingen in 2021 weer iets is afgenomen ten opzichte van 2020: "Ook in 2021 wordt er melding gemaakt van anti-Aziatisch racisme, maar minder massaal dan in 2020."
Vorig jaar in april was er een demonstratie over dit thema op het Museumplein in Amsterdam, waar enkele honderden mensen aanwezig waren. Daarover maakten we toen deze video:
CV Roosmarijn Wind
Roosmarijn Wind (26) werd geboren in Zuid-Korea en geadopteerd door een gezin in Nederland. Ze groeide op in Overveen, bij Bloemendaal. Als actrice werd ze vooral bekend als Luna in de jeugdserie SpangaS. Ze speelde ook rollen ook in Flikken Rotterdam en Op weg naar pakjesavond. Wind is ook te zien in de Netflix-serie Happy Endings en de film Misfit the switch. Later dit jaar verschijnt ook de film De Tatta's. Als model deed ze campagnes voor Hema enH&M.
Een reden dat racisme tegen Aziatische mensen minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld tegen zwarte mensen – denk aan Black Lives Matter – komt mede door 'hun culturele neiging om geen problemen te willen veroorzaken', schrijft Asianraisins, een belangengroep voor Aziatische Nederlanders. "Veel Nederlanders maken misbruik van deze berustende houding om hun Chinese landgenoten te bespotten door middel van ‘grappen’, ‘humor’ en ‘satire’."
Schaamte
In de film Hanky Panky Goodbye zegt Roosmarijn Wind dat ze een zekere schaamte voelt om haar pijn te benoemen. Ze licht toe: "Toen ik vroeger gepest werd, heb ik er één keer iets over gezegd tegen mijn ouders. Maar daarna niet meer. Het is iets geks, maar ik wilde hen er geen pijn mee doen. En je schaamt je er ook voor, dat je gepest wordt. Alsof het aan jou ligt. Daarbij komt: je wilt liever niet dat het gebeurt, maar als je het bespreekt, geef je het dus toe dat het gebeurt. Dan bevestig je juist: ik word gepest. Terwijl je het er liever niet over wilt hebben en hoopt dat het weggaat."
Daarom is het zo belangrijk het wél te benoemen, zegt ze. "Zoals ik al zei: voor de kinderen van nu die op mij lijken. En voor de mensen die zich niet zo bewust zijn van hun gedrag. Hopelijk begrijpt iedereen dat het impact heeft."
Hanky Panky Goodbye
De documentaire Hanky Panky Goodbye is vanaf 23 oktober online te zien bij de NPO. Op 2 november wordt hij op televisie uitgezonden (NPO 3, waarschijnlijk rond 23.20 uur).
De film is te zien via NPO Start, tot genoegen van Wind: "Daarmee bereiken we hopelijk veel jongeren."
Wind spreekt in de film onder anderen schaatskampioen Kai Verbij, columnist Theodor Holman, journalist Mischa Blok en regisseur Bobby Boermans (van o.a. Mocro Maffia).
Lees meer over
KRO-NCRVRacismeDiscriminatieEditie NL Link in bioLink in bio